Subvencions per al foment de la rehabilitació d'edificis de tipologia residencial dels barris gestionats per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (Bases reguladores)

Organisme atorgant

GENERALITAT DE CATALUNYA - TERRITORI I SOSTENIBILITAT
Agència de l'Habitatge de Catalunya

Objecte

Aquestes bases tenen per objecte regular les actuacions que, en matèria de foment de la rehabilitació d'edificis de tipologia residencial dels barris gestionats per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, són susceptibles de rebre subvencions, i determinar les condicions i els requisits per accedir-hi, amb la finalitat de fomentar la millora de l'eficiència energètica i la sostenibilitat, la conservació, la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat.

Beneficiaris

Poden ser beneficiaris de les subvencions les juntes de propietaris, les agrupacions de juntes de propietaris i els titulars d'habitatges que compleixin els requisits establerts a la base 7.6, sempre que els edificis es trobin en l'àmbit d'aplicació assenyalat al punt 2 de la Resolució.

Accions subvencionables

Línia 1. Foment de la millora de l'eficiència energètica i sostenibilitat

Són actuacions subvencionables les actuacions en els edificis d'habitatges de tipologia residencial col·lectiva, incloent-hi les que es facin a l'interior dels habitatges sempre que estiguin vinculades a la realització d'una actuació global a l'edifici, que s'adrecin a la millora de l'eficiència energètica i sostenibilitat. En concret, les següents:

a) La millora de l'envolupant tèrmica de l'edifici per reduir la demanda energètica de calefacció o refrigeració, mitjançant actuacions a la façana, coberta, plantes baixes no protegides o qualsevol parament de l'envolupant, de millora del seu aïllament tèrmic, la substitució de fusteries i envidraments dels forats, el tancament o envidrament de les terrasses que ja tinguin sostre, o altres, incloent-hi la instal·lació de dispositius bioclimàtics i d'ombra.

b) La instal·lació de nous sistemes de calefacció, refrigeració, producció d'aigua calenta sanitària i ventilació per al condicionament tèrmic, o l'increment de l'eficiència energètica dels que ja hi ha, mitjançant actuacions com: la substitució d'equips de producció de calor o fred; la instal·lació de sistemes de control, regulació i gestió energètica, comptadors i repartidors de costos energètics per a instal·lacions centralitzades de calefacció; l'aïllament tèrmic de les xarxes de distribució i transport o la substitució dels equips de moviment dels fluids termòfors; la instal·lació de dispositius de recuperació d'energies residuals; la implantació de sistemes de refredament gratuït per aire exterior i de recuperació de calor de l'aire de renovació, i la connexió d'edificis a les xarxes de calor i fred existents, entre d'altres.

c) La instal·lació d'equips de generació o que permetin la utilització d'energies renovables, com l'energia solar fotovoltaica, biomassa o geotèrmia, que redueixin el consum d'energia convencional tèrmica o elèctrica de l'edifici. S'hi inclou la instal·lació de qualsevol tecnologia, sistema o equip d'energia renovable, com panells solars tèrmics i solucions integrals d'aerotèrmia per a la climatització i aigua calenta sanitària, amb la finalitat de contribuir a la producció d'aigua calenta sanitària requerida pels habitatges, o la producció d'aigua calenta per a les instal·lacions de climatització.

d) La millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions comunes d'ascensors i il·luminació, de l'edifici o de la parcel·la, mitjançant actuacions com la substitució de llums i lluminàries per altres de més rendiment energètic, generalitzant per exemple la il·luminació LED, instal·lacions de sistemes de control d'encesa i regulació del nivell d'il·luminació, i aprofitament de la llum natural.

e) La millora de les instal·lacions de subministrament i instal·lació de mecanismes que afavoreixin l'estalvi d'aigua, així com la implantació de xarxes de sanejament separatives a l'edifici i d'altres sistemes que afavoreixin la reutilització de les aigües grises i pluvials al mateix edifici o a la parcel·la, o que redueixin el volum d'abocament a la xarxa pública de sanejament.

f) La millora o condicionament d'instal·lacions per a l'adequada recollida i separació dels residus domèstics a l'interior dels habitatges i als espais comuns de les edificacions.

g) Les actuacions que millorin el compliment dels paràmetres establerts al document bàsic del Codi tècnic de l'edificació (CTE) DB-HR, protecció contra el soroll, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el CTE.

h) Les actuacions que fomentin la mobilitat sostenible en els serveis i instal·lacions comunes del edificis o urbanitzacions, com ara la instal·lació dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics als aparcaments o l'adequació de zones i instal·lacions d'aparcaments de bicicletes.

i) Les instal·lacions de façanes o cobertes vegetals.

j) La instal·lació de sistemes de domòtica i/o sensorials.

k) Les que millorin el compliment dels paràmetres establerts en el document bàsic del Codi tècnic de l'edificació (CTE) DB-HS vigent de salubritat o, si no n'hi ha, les que afectin els elements en què el tractament permeti reduir de forma efectiva en l'interior de l'edificació la mitjana anual de concentració de radó a nivells inferiors a 300 Bq/m3 o, en les quals, sense arribar a aquest nivell, es redueixi la concentració inicial en almenys un 50%.


Línia 2. Foment de la conservació, de la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat.

Actuacions subvencionables de conservació

En relació amb aquestes actuacions, el resultat de l'informe de la inspecció tècnica de l'edifici (IITE) ha de ser amb deficiències qualificades com importants, greus o molt greus d'acord amb l'article 9 del Decret 67/2015, de 5 de maig, per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis d'habitatges, mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l'edifici.

a) Les deficiències relatives a l'estat de conservació dels fonaments, l'estructura horitzontal i vertical, incloent-hi els cantells de balcons i voladissos si afecten els seus elements estructurals, i les instal·lacions d'electricitat, fontaneria i sanejament existents a l'edifici que poden representar un risc per a la seguretat i salubritat de les persones.

b) Les deficiències relatives a l'estat de conservació de les cobertes, terrats, façanes, patis i mitgeres, que comportin una modificació de la secció constructiva del tancament original de l'element a rehabilitar que conforma l'envolupant de l'edifici amb actuacions de millora de l'aïllament tèrmic i/o acústic, amb la finalitat de garantir l'estanqueïtat, l'aïllament i la seva estabilitat, en compliment dels requisits bàsics de seguretat i habitabilitat, incloent-hi els treballs d'eliminació d'amiant i les fustes tractades amb creosota. Aquestes actuacions a l'envolupant (part massissa i/o obertures) es poden fer amb intervencions parcials o totals.

Aquestes actuacions han de complir obligatòriament el CTE, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març, segons el document bàsic d'estalvi energètic del CTE DB-HE1 (limitació de la demanda energètica) i dels paràmetres de la transmitància tèrmica màxima i permeabilitat de l'aire dels elements de l'envolupant tèrmica, que li siguin d'aplicació, segons la sol·licitud de la llicència municipal de les obres i les disposicions transitòries del CTE vigent.

2.2 Actuacions subvencionables per la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat.

En relació amb aquestes actuacions, el resultat de l'informe de la inspecció tècnica de l'edifici (IITE) pot ser amb deficiències qualificades com importants, greus o molt greus d'acord amb l'article 9 del Decret 67/2015, o sense deficiències.

Es consideren actuacions per a la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat les que consisteixin a adequar els edificis i els accessos als habitatges i locals de l'edifici a la normativa vigent, segons les especificacions tècniques descrites a l'annex 2, com les següents:

En particular pels edificis que no disposin de les instal·lacions de:

a) La instal·lació d'ascensors, remuntadors d'escales, rampes o altres dispositius d'accessibilitat, incloent-hi els adaptats a les necessitats de persones amb discapacitat sensorial o intel·lectual, així com la seva adaptació, una vegada instal·lats, a la normativa sectorial corresponent.

b) La instal·lació d'elements d'informació o d'avís, com senyals lluminosos o sonors que permetin l'orientació en la utilització de les escales i els ascensors.

c) La instal·lació d'elements o dispositius electrònics de comunicació entre els habitatges i l'exterior, com videoporters i anàlegs.

d) La instal·lació domòtica i d'altres avenços tecnològics per afavorir l'autonomia de les persones o persones amb discapacitat.

En particular pels edificis que ja en disposin de les instal·lacions a), b), c) i d) anteriors:

e) Qualsevol intervenció que millori el compli

Despeses subvencionables

Són despeses subvencionables els tributs (impostos i taxes), com l'impost sobre el valor afegit (IVA), l'impost sobre construccions d'obres i serveis (ICIO), i les taxes o els tributs que afectin les obres o els honoraris professionals.

Requisits

Requisits dels edificis

Tipologia: edificis de tipologia residencial col·lectiva

Antiguitat segons el tipus d'actuació:

– Per a les actuacions de conservació relatives a l'estructura i les instal·lacions definides a la base 2.1.a) de la línia 2, els edificis han d'haver estat construïts o acabats abans de l'any 1996.

– Per a les actuacions de conservació relatives a l'envolupant definides a la base 2.1.b) de la línia 2 i per a les actuacions de la millora de l'eficiència energètica i sostenibilitat de la línia 1, els edificis han d'haver estat construïts o acabats abans de l'any 2007.

– Per a les actuacions per a la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat, definides a la base 2.2 de la línia 2, no es requereix el requisit d'antiguitat.

Com a mínim, el 70% de la superfície construïda sobre rasant de l'edifici ha d'estar destinada a habitatge. No computa la superfície en planta baixa si és d'ús diferent del d'habitatge.

Els habitatges de l'edifici han de constituir el domicili habitual i permanent dels seus propietaris o arrendataris, en totes les fases del procediment. Aquesta circumstància es pot acreditar mitjançant el certificat d'empadronament.

Termini de realització

Les obres, s'han d'iniciar en un termini màxim de vuit mesos, comptats a partir de l'endemà de la data de notificació de la resolució de concessió de la subvenció.

Quantia

En els edificis de tipologia residencial col·lectiva, es multiplica l'import que s'indica a continuació pel nombre d'habitatges segons cada cas:

a) Actuacions de conservació relatives a l'estructura i les instal·lacions descrites a l'apartat 2.1.a), el 50% del pressupost protegible com a màxim 4.000 euros/habitatge.

b) Actuacions de conservació relatives a l'envolupant descrites a l'apartat 2.1.b), el 30% del pressupost protegible amb un màxim de 3.000 euros/habitatge.

c) Actuacions per a la millora de la seguretat d'utilització i per a l'accessibilitat, descrites a l'apartat 2.2, el 60% del pressupost protegible sense topall per habitatge.

d) Actuacions per a la millora de l'eficiència energètica i la sostenibilitat, descrites a la línia 1, apartat 1.1, a excepció de l'actuacio de la lletra c), el 35% del pressupost protegible amb un màxim de 6.000 euros/habitatge.

e) Actuacions per a la millora de l'eficiència energètica i la sostenibilitat descrites en la línia 1, apartat 1.1.c), que impliquin la reducció del consum energètic, no renovable o de les emissions de CO2eq mitjançant la producció de la energia amb fonts renovables, el 35 % del pressupost protegible amb un màxim de 3.000 euros/habitatge

Lloc de presentació

es sol·licituds de subvenció s'han de presentar i formalitzar telemàticament per mitjà del formularis en línia que estaran a disposició dels sol·licitants al Portal de tràmits de la Generalitat de Catalunya, http://tramits.gencat.cat, i incorporaran el consentiment del sol·licitant a la consulta de dades de la l'AHC a efectes de valorar, i si s'escau, atorgar el corresponent ajut.

Les sol·licituds d'ajut complementari de cohesió social, es formulen de manera conjunta mitjançant el formulari de sol·licitud conjunta de l'ajut complementari de cohesió social, que es pot obtenir al Portal de tràmits de la Generalitat de Catalunya, http://tramits.gencat.cat

Normativa

Bases reguladores (DOGC núm. 8141 de 26.05.2020)