Subvencions per al foment de la rehabilitació d'edificis de tipologia residencial (Bases reguladores)

Organisme atorgant

GENERALITAT DE CATALUNYA - TERRITORI I SOSTENIBILITAT
Agència de l'Habitatge de Catalunya

Objecte

Aquestes bases tenen per objecte regular les actuacions que, en matèria de foment de la rehabilitació d'edificis de tipologia residencial, són susceptibles de rebre subvencions, i determinar les condicions i requisits per accedir-hi, amb la finalitat de fomentar la millora de l'eficiència energètica i la sostenibilitat, la conservació, la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat.

Beneficiaris

a) Les juntes o comunitats de propietaris; les agrupacions de juntes o comunitats de propietaris, degudament constituïdes; els propietaris d'edificis de tipologia residencial col·lectiva que no hagin atorgat el títol constitutiu de propietat horitzontal, i els propietaris d'habitatges unifamiliars aïllats o agrupats en filera.

b) Les societats cooperatives compostes de manera agrupada per propietaris d'habitatges o edificis que reuneixin els requisits de l'article 396 del Codi civil; les empreses constructores, arrendatàries o concessionàries dels edificis, així com les cooperatives, que acreditin dita condició mitjançant contracte vigent amb la propietat, que els atorgui la facultat expressa per portar a terme les obres de rehabilitació.

Accions subvencionables

LÍNIA1: Foment de la millora de l'eficiència energètica i sostenibilitat.

LÍNIA 2: Foment de la conservació, de la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat.

Requisits

Tipologia: Residencial col·lectiva i edificis d'habitatges unifamiliars aïllats o agrupats en filera

Antiguitat segons el tipus d'actuació:

–Per a les actuacions de conservació relatives a l'estructura i les instal·lacions definides a la base 2.1.a) de la línia 2, els edificis han d'haver estat construïts o acabats abans de l'any 1996.

–Per a les actuacions de conservació relatives a l'envolupant definides a la base 2.1.b) de la línia 2 i per a les actuacions de la millora de l'eficiència energètica i sostenibilitat de la línia 1, els edificis han d'haver estat construïts o acabats abans de l'any 2007.

–Per a les actuacions per a la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat, definides a la base 2.2 de la línia 2, no es requereix el requisit d'antiguitat.

Com a mínim el 70% de la superfície construïda sobre rasant de l'edifici, excloent-hi la planta baixa o plantes inferiors si té o tenen altres usos compatibles, ha d'estar destinada a habitatge.

Com a mínim el 50% dels habitatges de l'edifici han de constituir el domicili habitual i permanent dels seus propietaris o arrendataris, en totes les fases del procediment.

En el cas d'habitatges unifamiliars han de constituir el domicili habitual i permanent dels seus propietaris o arrendataris en el moment de sol·licitar la subvenció. Aquesta circumstància es pot acreditar mitjançant el certificat d'empadronament.

Inspecció tècnica prèvia. Els edificis han de disposar, amb caràcter obligatori i prèviament a la sol·licitud de la subvenció, de l'informe d'avaluació de l'edifici (IAE), que ha de contenir l'informe de la inspecció tècnica de l'edifici (IITE), segons model normalitzat per l'AHC, amb data de la inspecció tècnica anterior a l'inici de les obres de rehabilitació i el certificat d'eficiència energètica (CEE) amb l'etiqueta de qualificació energètica (EE), d'acord amb la normativa vigent, que acrediti la necessitat de l'actuació de rehabilitació.

Termini de realització

Les obres s'han d'iniciar en un termini màxim de vuit mesos comptats a partir de l'endemà de la data de notificació de la resolució de concessió de la subvenció.

Quantia

La quantia màxima de la subvenció s'estableix en funció dels costos o despeses subvencionables del conjunt de les actuacions de rehabilitació de l'edifici. En el supòsit que les obres incloguin diverses actuacions de rehabilitació, el pressupost haurà de ser desglossat per a cadascuna de les actuacions que es poden subvencionar.

La quantia màxima de subvenció per habitatge no pot superar els 14.000 euros.

Lloc de presentació

Les sol·licituds de subvenció s'han de presentar i formalitzar telemàticament per mitjà del formularis en línia que estaran a disposició dels sol·licitants al Portal de tràmits de la Generalitat de Catalunya, http://tramits.gencat.cat, i incorporaran el consentiment del sol·licitant a la consulta de dades a la l'AHC a efectes de valorar i, si s'escau, atorgar el corresponent ajut.

Normativa

Bases reguladores (DOGC núm. 8157 de 18.06.2020)